Friday

Pengguna dinasihatkan agar jangan bayar saman ekor




Berita baik kepada semua rakyat Malaysia yang terlibat. Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) menasihatkan mangsa saman ekor agar tidak membayar kompaun yang dikenakan biarpun tempoh promosi pembayaran berakhir semalam.

Pengerusinya, Datuk Mahfuz Omar yang juga ahli Parlimen Pokok Sena berkata, sekiranya selepas ini mereka disenarai hitam, Kase akan membantu untuk berdepan masalah tersebut di mahkamah.

"Rakyat tidak perlu bayar, yang penting ambil insurans bawa ke JPJ untuk perbaharui cukai jalan, kalau JPJ tak benar, wajib pengarah JPJ kena bagi jawapan bertulis, kenapa.

"Kemudian bawa insurans dan surat itu, kalau polis tahan, biar dia saman, kita lawan di mahkamah," katanya ketika ditemui selepas membangkitkan perkara itu di parlimen semalam.

Tambahnya, keputusan sama ada seseorang itu bersalah dan perlu membayar kompaun hanya ditentukan mahkamah, dan bukan oleh notis saman yang dikeluarkan.

Menurutnya lagi, tindakan JPJ menyenarai hitam pesalah saman ekor adalah salah mengikut keputusan Mahkamah Kucing dalam kes Leonad Lim Yaw Chiang melawan Pengarah JPJ negeri Sarawak pada 2009





RentaP© "Jadi anda janganlah baik hati sangat nak bayar saman ekor, JPJ tiada hak untuk menyenarai hitamkan nama dan kenderaan anda melalui saman ekor"

57 comments

Alamak aku dah bayar pulak..... celaka punya kerajaan habis duit gaji aku bulan ni... kena kencing rupanya... memang celaka!!!! Aku siap buat personal loan sebab nak bayar saman ekor ni...! Sampai hati kerajaan buat aku macam ni!!! celaka!!!! celaka!!!! celaka!!!! Kerajaan sial!!!!

memg btul.. tp sape yg ade byk mase turun naik mahkamah????

x yah bayar..kalau jpj kata kena blacklisted kita g balai polis...pas2 minta diusulkan kes tu bawak ke mahkamah..cam certain cased cam aku tahun lepas...aku x leh renew coz blacklisted..tgk memang saman ekor..lama punya..2007 ..so suh buat case kat mahkamah...last kali naik mahkamah kes digugurkan..diklasifikasikan sebagai NFA (No Futher Action)

p/s : kalau naik mahkamah pun paling tinggi pun kena bayar silap2 50 je...

Sebab tu kena minta surat bertulis dari JPJ pasal apa roadtax tak boleh diperbaharui. Surat tu sebagai bukti, pasti JPJ kalah punya kt mahkamah... Tapi byk keje la sikit, sape ada saman beribu tu okla, kalo saman tak sampai RM100 bayar je lah, duit tu pun utk kerajaan BN kita....

celaka haram jadah bodoh bahalol tolol arr kerajaan nih.... ... apa, ingt rakyat taik ka....

Jangan jadi bodoh.. nak ke "Kase" membantu saman ekor yang ader berjuta2 di malaysia nie. silap silap kalo diaorg nak fight utk saman korang tu tah bile nak selesai. setahun ke, dua tahun ke , tah tah bole sampai ke lima tahun baru nak settle.kalo korang "berAda" baru diaorg bole settlekan cepat. Pikir balik lar , sendiri yg nak bawak laju. standby lar duit nak bayar saman. Aku pon dah bayar saman ekor gak ari tu, memang sebab aku terbawak laju.

Apa lah bengap pengampu kerajaan ni? Tgk video tu sampai habis... pastu baru komen... kena saman pun masih nak mengampu kerajaan... Kalau kerajaan sapu taik atas kepala ko pun ko ucap terima kasih haha... low class punya mentaliti...

Kalau ptptn lak cemana? Xbayar pastu kene blacklist xleh g oversea oleh imegresen.. Kira kes sama gak kan? Sbb masa wat agreement xde kata tak bayar xleh g oversea..

Sori tuan admin.. aku bukan pengampu kerajaan.. aku x sokong mana mana pihak. cuma aku x berapa suka ngan artikel low class mentaliti di atas sume nie. apa maksud korang kalo korang kata kerajaan sial sedangkan ada sesetengah org yg bekerja ngan kerajaan tpi nak memaki kerajaan . baik berhenti keje kalo mcm tu. dah pulak tu nak belajar tinggi2 dapat lak biasiswa.. sapa yg nak bagi.. kerajaan gak. korang nie x bersyukur ape yg ade kat malaysia nie. atau korang nak berlaku pertumpahan darah mcm di negara2 lain. pikir lar sendiri.. aku dah malas nak komen dah. aku nak g masjid dah nie.

Org yg pinjam ptptn, dh dapat surat bayr. g la byr.. masa pinjam pandai merayu2.. dh dpt sombong xnk bayr blk.. kesian la kat anak2 masa depan.. duit yg koorg byr tu untuk bg loan kt org lain plak... huh

duit kerajaan tu pun dri rakyat...buknnye mak bpak mentri2 tu bagi..hahaha...

erk..megat
duit kerajaan bukan duit dr rakyat ker..
x adillah ckp camtu..
kita semua bayar cukai apa..bukan duduk free2 jer..
ingat kerajaan dapat duit dari langit apa..huhu

msih ada katak dibawah tempurung...

ok cmtu aku bawak laju2 lebih dari speed then kena saman pastu aku g mintak KASE tolong.. boleh setel tak?

lawak betul.... pengampu kerajaan ni korang sedar tak tindakan saman ekor ni salah di sisi undang-undang, sebab itu kita jangan bayar.. kalau masuk court memang kalah kerajaan yg saman sebab melanggar undang-undang dalam perlembagaan yg telah digubal...
Yang korang pengampu ni baik sangat nak bayar kenapa? gila ke?

byar sebb tkot la tu...

aku dari kelantan . Mak aku takleh bayar sebab Mak aku kena saman sebab bawak keta laju kat negeri sembilan sedangkan bermula 2003 , lepas ayah aku meninggal , jangankan negeri sembilan , terengganu pun sampai setakat kuala terengganu je . memang BABI sangat lah ! Mak aku yang dah uzur tu nak bawak keta laju2 ???? ape kejadah . aku tak halalkan sapa buat kerja ni .

bukan sekali dua kerajaan buat macam ni...banyak kali dah...tujuan nak collect duit je...kalau tak kerana nak collect duit, buat apa nak tangguh plak...

tuan megat ini untuk ulasan 12.55

tidak ada mana2 akta yang menyatakan bahawa kerja kerajaan mesti sokong kerajaan. kerajaan bererti pihak yang memerintah. adakah orang yang bekerja dengan kerajaan sekarang harus berhenti kerja sekiranya kerajaan yang memerintah bertukar kepada parti lain? sanggup ke nak berhenti?

'kerajaan' tidak bersalah dalam soal ini. yang kita marah ialah ORANG dalam kerajaan yang menggunakan kuasa untuk kepentingan peribadi.

Aku setuju sgt kalau saman ekor ni diharamkan terus. Sblm ni tak ade problem nak renew roadtax. Tak taupun ada saman. Tetiba ada dua. Taklah byk tapi org yang mcm aku nie gaji cukup mkn terasa la jugak. Sedih....Kena rompak secara halal oleh kerajaan sendiri. Aku terpaksa byr dengan duit yg aku buat part time nak ganti kasut aku yang dah uzur. Memang aku tak halal dunia akhirat.

http://www.nst.com.my/nst/articles/02baff/Article

tgk...berapa ramai orang susah kt mlaysia ni...bdoh thap nak mmmpus xsedar diri tuiiiiiii!!!!pak2 songkok tinggi berselang lenang..wat projek nth ppe..permata la...permata puki la rosmah!!!

ehm.. aku xsokong mane2 parti apatah nak side mane2.. klu dah buat silap, kita bertanggungjawab saja.. sebab kesalan itu di atas bahu sendiri.. sama ada BN atau PR aku tengok sama sahaja.. ada part betul adakala, 2x5 sahaja.. tidak ada yang sempurna.. dan pada yang berhutang PTPTN tuh pon ingat2 la, bukan isu x bayar xboleh pergi oversea, tp isunya kalau xbayar hutang sila jawab diakhirat nanti.. korang pon marah klu kawan pinjam duit xreti naka bayar kan... nihkan pulak duit yang dipinjam itu utk anak-anak geresai depan jugak... siapa yang bayar xpayah maki2.. nabi xajar umatnya barkata2 benda yang xbaik.. biar yang HAK menghukum mereka yang bertanggungjawab.. sekurang2nya kita dah lunaskan tanggungjawab kita.
peace no war.. carilah ketenangan dan kemenanangan dengan cara yang diredhai ALLAH.. korang pon bijak kan..

http://kisahmalaysia.blogspot.com/2007/05/iswara-kembar.html

http://www.nst.com.my/nst/articles/02baff/Article

korang baca lar artikel ini. pastikan kereta anda tidak di duplicate pulak. kalo kena speedtrap cepat2 wat refer kat polis trafik sama ada memang anda yang bawak laju @ "kembar kereta" anda yang bawak laju.

cilaka KErajaan rusmah ini...cilaka!!!!!

1UNDI = 1 SAMAN

1 undi = 1 saman = 1 malaysia = 1 orang = 1 rosmah = 1 juata = 1 handbag..

Pelik. Kerajaan dapat duit itu semua dari mana? Poket Najib? Kepala hotak. Semua itu duit rakyat jugak. Aku bengang betul jenis orang cakap tak bersyukur lah apa lah. Mangkuk ayun. Dah itu memang kerja kerajaan. PTPTN, nak tak nak memang kena apply. Kalau tak sampai mati lah nak belajar tinggi pun tak boleh. Lepas tu letak pula interest entah apa-apa. Bengap betul orang cakap orang tak bersyukur ni. Pikir dulu nasib orang lain sebelum cakap apa-apa.

Maaf kasar bahasa. Dah bengang sangat.

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=84249

http://www.malaysiazoom.com/dua-kereta-plat-sama-terbongkar/

http://zaryl.com/saman-ekor-kereta-klon-dikaji/

jaga jaga dengan "klon" kereta anda

arwah bapak ku pun dulu sanggup p fight kt court dr kuar kn duit byr saman yg beratus..menang jer...

Pinjaman ptptn tu hutang....wajib byr....masa susah minta ptptn, dah kerja liat nak byr. Kesian org2 lain. Bukitpun kalau asyik ditarah akan menjadi rata. Bila dah tak ada dana susah plak org lain nak buat pinjaman untuk belajar. Jgn pentingkan diri sendiri aje.

Woi megat, kerajaan tu subjektif sengal... kalau pkr memerintah diorang pun kerajaan jugak. diorang pun kena bantu rakyat secara berlebihan dari BN UMngok.....nak maju kena kedepan ke depan, bukan jalan ke belakang...Baik letak nama ko megat pengampu, kalau blog ni low mentaliti nape ko kat sini.. pi main tepi jamban....

to Tanpa Nama 4:32PM

aku berani letak nama aku. tpi ko penakut nak tunjuk nama ko asal. UMNO ke, PKR ke , Pas ke sume sama. ada yang main kotor. kalo ko x suka org main koto, baik ko duk diam2. harapkan janji manis saja, bila dah menang janji tinggal janji. apa barang.

mokcik...mmg la byar...ak xkesah pon..tp nk interest2 pe jadahnye...bayaran pengurusan da beribu..interest mcm bank lak...pale otak dia...2 la k ckp, klu kerajaan prihatin, dia msti nk tlg rakyat lg dari duk cbuk wat projek 2 projek ni...pas2 duk bangga pendapatan negara meningkat, taraf idup rakyat xamik tau..pale buto pale banar la...projek permata yg nth hape2 2 mmbzir nak mmpus..tuiiiii muka rosmah...kt sbah srwak 2 byk lg daerah, kg2 xde sek...xde prasarana..kejadah ape nye Permatababi 2...seimbangkan bia semua dapat belajar dengan baik dulu, semua la bingai! baru la pkir cne nak advancedkan budak..lama2 jurang antara kebijaksanaan budak akan luas tau x! yg pndai pndai sgt, yg xpndai smpai xleh nk mmbaca..kesimpulannya, kerajaan sekarang penuh dengan kebabian!

megat gila..

ceh mcm budak2

Aku senang je, kalau nak aku bayar, Pol 170A kena merafak sembah di depan pintu pagar rumah aku. Tak ada Pol 170A sorry aku tak layan. Senarai saman sama ada SMS atau di internet tu aku anggap khabar angin je @ cerita dongeng. Minta maaflah aku nak ikut prosedur PERLEMBAGAAN MALAYSIA.

ADE KE NTV7 SIARKAN BERITA NI SECARA JUJUR???

megat,,gua sokong lu..tk lama esok penoh ospital..doktok lak merunggut kerja byk ramai yg terlibat dlm kemalangan....huhu,,,kurang sikit kje polis bole tumpukan kt kga dirumah sb sume tk suka klu polis kje...

aku suka hujah-hujah ni...memang bernas...siap bukak akta lagi....tapi aku xpasti ler...sebab aku bagi contoh..kalau aku sendiri ada 5 keping saman ekor...katakanlah 1 saman bersamaan rm300...kira aku kena bayar rm1500 (xtau diskaun berapa)...tapi kalau xnak bayar kena black list...memang ada case law yang kata xleh black list...keputusan mahkamah tinggi kuching, sarawak...skang ni kalau xnak bayar..kena pergi mahkamah...kalau kita kira kos guaman...bukak fail jer aku agak2 dalam rm3k....belum lawyer pergi mahkamah lagi...setiap kali pergi mahkamah dia akan charge....aku xtau berapa plak....kalau ler KASE ni ada lawyer free.....aku confirm xbayar nye...heheheh....so, tepuk dada...tanya selera....kalau dah buat salah, bayar jer ler denda...ngaku jer ler...kalau dah buat salah xnak ngaku...dunia memang leh lepas....akhirat macam mana???hehehehe....ikut ler mana yang suka....

aku dok perhatikan saman2 ni di bg dkt2 org2 yg dtg nya dari kg. ye la org kg mana ada kemudahan sgt.. kesian aku tgk. tak habis2 nak menipu rakyat.

patutnya memang hapuskan saman ekor, sebab td megat jugak yg tulis kereta klon la apa la. kalau kena saman n sain, memang sah saman pemandu, itu lebih telus, tak de masalah pasal kereta klon, kereta pinjam, pakcik bawa c70 kena saman sebab bawak motosikal kuasa besar.
saya pun pening pasal saman ekor, ni kata ada saman tp tak telus langsung... something fishy somewhere

Saya x salahkan polis untuk saman laju kerana itu adalah tugasan mereka,
tetapi yang menjadi masaalahnya ialah saman org tidak menentu sehinggakan mak cik yang tidak pernah ada kenderaan pun di kenakan saman,jadi inilah yang di tentang olh kerajaan pakatan rakyat.
Adakah ini satu kesalahan kepada pakatan rakyat untuk membela rakyat?

Kita sebagai warga negara malaysia haruslah mengikuti perlembagaan dalam rukun negara.

Jikalau undang2 dipermainkan sebegini adakah layak kerajaan BN memerintah negara sedangkan mereka tidak mendaulatkan undang2dan perlembagaan yang telah termaktub.

Tolong jawab sebentar lembu2 kurus umno.


Ady (bertanya)

umno pengkianat orang melayu

sepatutnya kerajaan takut pada rakyat tapi sekarang rakyat takut pada kerajaan....kerajaan BN dah bodohkan rakyat..

aku tak suka megat delete 12 March 2011 at 06:56

megat

konar jangan tak konar...

back to the issue la... =P

perenggan ke3 tu ; pengarah jpj membuat pelbagai alasan tak mau keluar surat macamana tu???
inilah kerenah yg akan diterima kelak.

mangsa blaklist jpj.

Oleh kerana itulah.....adik, kakok sume.....pk jgn tak pk bila diberi peluang memilih. Pemimpim Melayu yg BERKUASA kalu betul2 nak bela Melayu, dia tak akan kenakan % pinjaman PTPTN cos majoriti peminjam adalah anak Melayu, dia akan kawal hrg brg coz majoriti tauke2 beniaga besar ni BUKAN melayu dan yg paling jelas dan nyata dia tak akan menikam saudara mereka sendiri di Kelantan kerana tidak boleh dinafikan lagi bahawa majoriti rakyat kelantan adalah org M E L A Y U! titik.

euuwhh..tp dalam PR, ade pemimpin tuh sanggup jual bangsa kat bangsa asing.. hohoho.. lagi hebat. last2 habuk pon kita xder di bumi tanah melayu ini..serammm u..

lembu diatas aku,hang bagi tau aku sat sapa yg jual bangsa berpakat dengan apco kalau bukan umno.

kalau ade saman n konpem kita buat bayar jela....
kalu kite x buat g la fight kt mhkaman...
nak komen ape lg... kang x dpt renew road tax kne saman gak...
aku pon x faham... semua meleceh kan org....
pda pnulis plak buat la sesuatu yg biar kes ni betul2 boleh settle... kang sume org dah xnk byar jd lain cite plak... bayar susah.. x bayar pon susah..hahaha

bro tolong follow up isu student klmu kat hostel jln ipoh....kesian aku tgk kwn2 adik aku kena tipu ngan management klmu....

Nie salah satu contoh salah guna kuasa, saman hanya boleh dikeluarkan jika ada seorang pegawai serta tiga orang anggota yg menjalankan tugas bukannya bergantung pada kecanggihan speed trap. Kalau ikut undang2 jikalau seseorang itu melakukan kesalahan jalan raya ringan yg bukan berkaitan kemalangan dia akan di beri peringatan kali pertama seperti terlupa bawa lesen,road tax sebagainya. Jika berlaku kesalahan kali kedua pun jika tidak terlalu serius pun cuma di beri peringatan. Pada kali ketiga sahaja baru dibolehkan bergantung pada budi bicara....Kalau perompak tangkap teruslah tak kan pulak nak beri amaran saja, naya nanti.

Bayangkanlah org awam yg selalu berulang alik balik kerja, pergi pasar, terlupa bawak lesen, lampu mentol motor terbakar,helmet terputus tali terus aje nak saman atas nama undang2, ...apa yg berlaku ialah sikap segelintir anggota penguatkuasa yg terlebih anggap undang2 adalah hak milik kuasa mutlak mereka. Mereka lupa di malaysia nie ada undang2 yg boleh menghukum penguatkuasa yg salah guna undang2 walau setinggi mana pangkat sekalipun. Kesempatan atas rakyat yg kabur dlm tafsiran undang2 di manopoli oleh penguatkuasa2.

Pihak polis yg memakai gelaran status polis di raja msia selama ini banyak melakukan salah tertib. Bukankah bernaung di bawah kuasa di raja jadi mengapa harus angkur dan membiar diri di cucuk hidung oleh politician bend?. Sumpah taat setia pada raja kamu langsung tkda penghayatan dan rasa hormat.. baik tk perlu bersumpah. Mengapa perlu rujuk pada politician bend dlm hal2 berkaitan keselamatan rakyat? di mana kuasa di raja yg kamu semua berikrar untuk taat setia?...tak salah dikatakan mana2 penguatkuasa yg langgar taat setia adalah PENDERHAKA. Tidak mustahil rakyat akan bangkit menentang perderhaka2 seperti kamu demi utk mempertahankan hak mereka dan raja2.

Pandangan aku lain sedikit..PTPTN soal lain.. kena bayar sebab kita pinjam. dah janji nak bayar balik masa buat pinjaman dulu. Interest mmg ada sebab duit tu kerajaan pinjam dari bank dan kwsp. kalau tak, sape nak bg pada ptptn. Kerajaan bukan ada duit banyak sangat pun..Pasal saman ekor, dah ada perintah mahkamah tak boleh blacklist. Tapi ini mmg tipu muslihat. kalau tak bayar, black list. nak bawak gi mahkamah habis lg banyak.buka fail dah melebihi amaun kompaun saman.kalau nak bawak kes kena ada surat JPJ secara bertulis tak bg renew roadtax..Tapi aku jamin JPJ tak akan keluarkan apa-apa surat. Sebab mmg dah sah mereka akan kalah kalu buat mcm tu..Ini mmg kes penganianyaan dan sangat2 tak adil..Seolah-olah mangsa dipukul dengan tangan yang diikat dan mata ditutup. Langsung tiada peluang membela diri...

what exactly are some great and popular websites for blogs?
??.

Have a look at my blog post ... transvaginal mesh compensation

Ask anyone who was affected by last year's Panda update or the more recent Penguin update from Google, and you'll quickly see that it's foolish to put all the income from your Internet marketing blog in one proverbial basket. It just requires the dedication to writing one blog post a day no matter what and keeping this routine up for months and years to come. Whether you use your blog platform for marketing on the internet or for personal reasons your success will be determined by your ability to attract and satisfy visitors to your site.

Feel free to surf to my blog; Blogging tips

Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering
which blog platform are you using for this site? I'm getting tired of Wordpress because
I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform.
I would be great if you could point me in the direction of a good
platform.

Here is my blog - ted virtue ceo


EmoticonEmoticon