Friday

Khutbah Jumaat Bahasa Cina (Mandarin) di Pulau Pinang


‎DIFAHAMKAN salah sebuah masjid di Pulau Pinang menjadi masjid pertama di Malaysia yang ‎menyampaikan khutbah Jumaat dalam Bahasa Cina (Mandarin).

Di bawah ini keratan akhbar yang melaporkan perkara itu (sumber — Facebook).


Jika Khutbah Jumaat pun disampaikan dalam bahasa Cina, maknanya ramailah Cina Muslim di Pulau Pinang, sekurang-kurangnya lebih 40 orang

Bagi aku ini satu perkembangan yang sangat baik‎, khatib yang menyampaikan khutbah boleh mengambil peluang menunjukkan keindahan Islam sebagai jalan dakwah setiap minggu.

Aku harap tiada kumpulan² mengaku pejuang Melayu di Pulau Pinang yang akan buat ‎demonstrasi atau laporan Polis membina persepsi Islam dihina, Bahasa Melayu dipinggirkan, Cina hina Islam, Cina anti Bahasa Melayu dan lain-lain anda sebutlah sendiri.

Lagipun selama ini memang banyak masjid-masjid menyampaikan khutbah dalam bahasa selain Melayu, contohnya Masjid India dan masjid-masjid yang majoriti jemaahnya terdiri daripada suku kaum tertentu di Sabah dan Sarawak.

"Kumpulan mengaku pejuang Melayu di Penang tu bukan Melayu pun, cuma perasan Melayu"

13 comments

Siapakah yang terpekik terlolong yang mahu sains dan matematik dalam b malaysia?.
Sendiri mau ingatlah.

Hihihi.....xupaya nak pusing dah....kuat sangat berguling2 kat jalan hari tu....

....blog milo suam ni kalau boleh tukar nama product malaysia....contoh tongkat ali suam ke atau ketum suam ke boleh tk?...milo ni trmasuk brg boikot!!!!...trma kasih...

apeke bangangnyer blog ni yg mpermainkan isu ini? ni le blog paling bangang yg ditulis oleh pmikir yg bangang.

isu ni xde msalah pn, xde sape pn nk ungkit tp pnulis blog ni saje nk main api.

bodoh bapak segale bodoh yg mainkn isu ni.
hal ni pn nak dipolitikkan

berenti le jd orang klu keje nk melagakan orang.

memang siyal idup yg tulis blog ni.

Yg tulis kat atas ni hidupnya pun sial juga..

Kalau xder pemimpin meliwat, musibah tuhan jauhkan. Mcm2 musibah akhir2 Ni. Bala 1 negara. Nyah ler ko, peliwat.

Takde bukti dia peliwat...Takde saksi, hang dapat dosa jer...DR.G.

DAP makin mepampau, terlalu rasis sampai masjid pun nak dijadikan masjid cina! DAPig!

Inilah akibatnya bila ada melayu seperti PAS yang tunduk dan sanggup dipeekudakan oleh cina chauvinis DAPig demi kerana kemaruk kuasa!

Fikir-fikirkanlah...

Kalau tak ada org melayu/ india muslim yg solat situ ok jer... kalau ada... better guna Bahasa Malaysia supaya semua faham.

Islam bkn utk org melayu je la!!
Ush jdi Umat Melayu Naif Otaknya!!
Islam tu agama rahmat dr Allah!!
Anon 4:33 dh g & solat kt mesjid tu??
baik jgn pegi.. dlm tu peeeennuuhhhh dgn tulisan cina!! Pasti ko meroyan klu brsolat dlm msjd tu nti!!

ler.. dah tau masjid tu khutbah bahasa cina meroyan bokpa pi solat situ.. pastu nak suh khatib ikut bahasa hang.. wey.. orang penang dah tak heran la khutbah bahasa lain.. masjid khutbah bahasa tamil dah puluh2 tahun dah wujud.. kami orang penang tak pi solat masjid tu.. kami pi la masjid baca english.. apa ada masalah.. meroyan tak tentu hala..

sok pi mekah tgk khatib baca arab lagi meroyan pa..


EmoticonEmoticon