Bicara kes ubah wang haram dan lari cukai Datin Rosmah bermula pada bulan Disember

KES perbicaraan pengubahan wang haram dan lari cukai Datin Seri Rosmah Mansor yang bernilai RM7,097,750 akan bermula selepas selesai kes perbicaraan rasuah terhadapnya berhubung pembekalan projek hibrid solar untuk sekolah-sekolah luar bandar di Sarawak.

  Bicara Rasuah Rosmah Mansor

Hakim Mahkamah tinggi Muhamed Zaini Mazlan yang menghakimi kedua-dua perbicaraan berkenaan menetapkan 2 Disember depan untuk pengurusan kes selepas bekas Timbalan Pendakwaraya Poh Yih Tinn memaklumkan mahkamah bahawa pihak pendakwaan perbicaraan rasuah Rosmah dijangka akan menyelesaikan kes mereka selewat-lewatnya pada akhir bulan November. 

Peguam Datuk Geetham Ram Vincent, yang mewakili isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu mencadangkan agar tarikh pengurusan kes ditetapkan selepas selesai perbicaraan rasuah solar hibrid. 

 "Saya mencadangkan kita kembali semula di hadapan yang arif dalam bulan Disember untuk memberi masa penyerahan dan keputusan (perbicaraan kes solar hibrid)," katanya ketika pengurusan kes hari ini. Rosmah, 69 dikecualikan daripada hadir ke mahkamah. 

Perbicaraan kes rasuah berkenaan dijadualkan bersambung hari Isnin hadapan di mana dua lagi saksi pendakwaan dijangka akan memberi kenyataan. Ditanya oleh Hakim Muhammad Zaini sama ada pihak pendakwaan dapat menyelesaikan perbicaraan kes rasuah berkenaan pada minggu hadapan, Poh menjawab mereka yakin berjaya berbuat demikian atau selewat-lewatnya pada awal November kerana mereka kini sudah di penghujung kes.

"Baiklah kita tetapkan 2 Disember untuk pengurusan kes," kata hakim. Sebelum ini mahkamah telah mengosongkan pendengaran untuk kes pengubahan wang haram dan lari cukai melibatkan Datin Rosmah yang telah ditetapkan untuk bermula pada bulan Mei, bagi memberi laluan kepada perbicaraan kes solar hibrid. 

Pada 4 Oktober 2018, Rosmah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Seksyen terhadap 12 tuduhan pengubahan wang haram, melibatkan sejumlah RM7, 097, 750 dan lima tuduhan gagal mengisytiharkan pendapatan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri. Kesalahan itu didakwa telah dilakukan di Affin bank berhad, cawangan bangunan getah asli, aras bawah, 148 Jalan Ampang di antara 4 Disember 2013, dan 8 Jun 2017, dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kompleks bangunan kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di antara 1 Mei 2014 dan 1 Mei 2018. 

Tuduhan-tuduhan berkaitan pengubahan wang haram telah disiasat di bawah Seksyen 4 (1)(a) akta auntie pengubahan wang haram, pembiayaan keganasan dan aktiviti haram 2001 yang membawa hukuman di bawah Seksyen 4 (1) undang-undang yang sama, yang menetapkan hukuman penjara sehingga 15 tahun dan denda tidak kurang dari 5 kali ganda wang kesalahan aktiviti haram, atau RM5 juta yang mana lebih tinggi jika sabit kesalahan. 

Manakala tuduhan mengelak dari pembayaran cukai disiasat di bawah Seksyen 77 (1) akta cukai pendapatan 1967.

1 Comments

 1. Selamat siang untuk seluruh WNI dan juga seluruh ASIA, nama saya Bu Nurliana Novi, saya ingin membagikan testimoni hidup saya di sini pada platform ini untuk semua WNI dan seluruh asia agar berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Allah benar-benar mendukung saya melalui ibu. Ibu Elina yang baik

  Setelah beberapa periode mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan ditolak terus-menerus, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman online tetapi saya ditipu dan saya kehilangan Rp 15.000.000 dengan pemberi pinjaman yang berbeda.

  Saya putus asa untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan teman saya yang kemudian mengenalkan saya kepada Bu Elina, yang merupakan pemilik perusahaan peminjaman global, jadi teman saya meminta saya untuk melamar ke Bu Elina, jadi saya menyimpulkan keberanian dan menghubungi Nyonya Elina.

  Saya mengajukan pinjaman sejumlah Rp500.000.000 dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua pengaturan dilakukan pada transfer kredit, karena tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk pinjaman transfer Saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi aplikasi Mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah disimpan ke rekening bank saya.

  Saya pikir itu adalah lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa rekening saya dikreditkan dengan jumlah Rp500.000.000. Saya sangat senang bahwa ALLAH akhirnya menjawab doa saya dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman asli saya, yang telah memberikan saya keinginan hati saya.

  Mereka juga memiliki tim ahli yang akan memberi tahu Anda tentang jenis bisnis yang ingin Anda investasikan dan bagaimana menginvestasikan uang Anda, sehingga Anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup Anda.

  Semoga ALLAH memberkati Bunda Elina yang telah membuat hidup saya mudah, jadi saya menyarankan siapapun yang berminat untuk mendapatkan pinjaman silahkan hubungi Bu Elina via email: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman anda
  Ada perusahaan palsu online lain yang menggunakan kesaksian saya untuk mencapai keinginan egois mereka, saya satu-satunya dengan kesaksian yang benar ini, ketika Anda menghubungi kemudian meminta mereka untuk bukti pembayaran ke ibu`` tolong hati-hati orang-orang ini oke

  Akhir kata saya ucapkan terima kasih kepada kalian semua yang telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda.Satu lagi nama saya mrs nurliana novi, Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: nurliananovi96@gmail.com

  ReplyDelete

Post a comment

Previous Post Next Post

iklan