Thursday

Perdagangan Israel-Malaysia mencecah lebih USD 1 Billion : Ayuh Anak Muda Gegarkan MITI


Kenyataan Umum

7 Ogos 2014

Perdagangan Israel-Malaysia mencecah lebih USD 1 Billion : Ayuh Anak Muda Gegarkan MITI

Selama 5 tahun ini, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah dengan konsisten mendedahkan sikap talam dua muka Kerajaan Persekutuan berhubung hubungan Malaysia-Israel. Dari sisi diplomasi, Malaysia tidak menjalin sebarang hubungan dengan Israel namun, Jemaah Kabinet pada tahun 1996 telah pun memberikan kebenaran kepada syarikat multinasional untuk membuat transaksi perdagangan dengan negara rejim Zionis itu.

Kepimpinan negara terus dengan hipokrasi mereka menziarahi Palestin, bersolidariti dengan Palestin dan misi bantuan kemanusiaan sedang hakikat yang ingin disembunyikan adalah sebelah lagi tangan mereka berlumuran darah warga Palestin. Pintu-pintu pelabuhan negara antaranya Pelabuhan Tanjung Pelepas terus menjadi penghubung barang dagangan sama ada daripada atau ke Ashdod atau Haifa di Israel.

Biro Statistik Israel merekodkan transaksi berjumlah USD 19.41 juta bagi hasil minyak mentah sawit atau CPO, USD 8.67 juta bagi hasil getah dan USD 11.54 juta bagi hasil ke koko telah dihantar dari Malaysia ke Israel pada tahun 2011.

The Israel Export & International Cooperation Institute dalam laporan mereka yang bertajuk Developments and Trends In Israeli Export – Summary of First Half 2013 yang memetik data daripada Biro Statistik Israel dan analisis oleh Israel Export Institute pula telah mendedahkan lebih banyak angka-angka yang mengejutkan. Bagi tahun 2012, jumlah eksport Israel ke Malaysia telah meningkat kepada 7% berbanding tahun 2011 dengan nilai USD 765 juta berada dalam kedudukan ke 16 dalam senarai negara-negara rakan eksport Israel.

Lebih mengejutkan, bagi tempoh Januari sehingga Jun 2013, disaat Negara China, Korea Selatan, Jepun dan Thailand mencatatkan penurunan yang signifikan jumlah eksport mereka dari Israel hingga menyebabkan pertumbuhan eksport Israel ke Asia hampir lumpuh, tetapi Malaysia telah mencatatkan peningkatan drastik sehingga 124% berbanding tempoh yang sama 2012 dengan nilai USD 590 juta dan berada di kedudukan ke 11 dalam senarai rakan eksport Israel. Tahniah dan terima kasih kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri diatas kejayaan membantu menyelamatkan pertumbuhan eksport Israel ke Asia.

Malaysia juga merupakan negara kedua terbesar selepas Amerika Syarikat yang menerima peralatan elektronik yang dieksport oleh Israel iaitu pada kadar 16.1% dengan nilai USD 1.4 billion. Hanya kurang USD 0.1 billion daripada Amerika Syarikat.

Disaat seluruh dunia, merasa bersedih diatas penderitaan rakyat Palestin terhadap kekejaman penghapusan etnik oleh rejim Zionis Israel, Malaysia dengan kebenaran Jemaah Kabinet tanpa segan silu terus menjadi mesin penyambung hayat Perbendaharaan Israel yang sedikit sebanyak akan pasti digunakan dalam perbelanjaan persenjataan dan ketenteraan rejim Zionis itu.

Kemunafikan rejim Pemerintah Barisan Nasional yang menunggang sentimen orang Islam Malaysia dengan menghalakan bantahan dan tunjuk rasa hanya kepada sayap-sayap franchais milik Amerika Syarikat di negara ini sedangkan dalam masa yang sama terus membantu ekonomi Israel dengan nilai berbilion dolar Amerika dalam senyap.

SAMM meraikan setiap aksi bantahan dan protes jalanan yang dibuat oleh semua kelompok masyarakat dan menyeru agar semua anak bangsa Malaysia untuk terus melahirkan tunjuk rasa melalui apa juga medium yang ada. Isu Kekejaman Zionis Israel ini tidak lagi terfokus kepada sentimen orang Islam semata-mata tetapi telah melangkaui garis kemanusiaan dengan agenda keganasan pembersihan etnik yang dikutuk oleh setiap manusia yang bertamadun.

Namun begitu, SAMM menyeru setiap rakyat Malaysia untuk tampil bangkit diatas keprihatinan dan sifat kemanusiaan dalam diri kita untuk bersama-sama mengegarkan  Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Pejabat Perdana Menteri dengan aksi protes dan flashmob ekoran kelulusan perdagangan yang telah diberikan pada tahun 1996 dahulu dan juga sikap hipokrasi selama bertahun-tahun ini.

SAMM juga akan menerbitkan sebuah buku yang menyorot kembali semua pendedahan selama ini termasuklah pembekalan sawit ke Israel semasa bulan Ramadhan baru-baru ini. Buku yang mengandungi 6 bab ini akan merungkai secara menyeluruh sikap bermuka-muka Malaysia yang dinaungi rejim Barisan Nasional selama ini dalam krisis kemanusiaan Israel-Palestin.


Ahmad Anwar Asyraf
Penyelaras SAMM Kebangsaan

37 comments

Laa...
Rupanya selama ni SAMM dapat sumber maklumat dari yahudi?
Patut la..
Yang paling hairan bagaimana SAMM boleh dapat maklumat dengan begitu mudah dari yahudi?
Ada apa-apa ke?
Apasal orang lain susah nak dapat maklumat tapi SAMM begitu mudah?

Bukankah yahudi ni kaki fitnah?

Boleh percaya ke?



Fitnah terbaru tentang Malaysia ialah Malaysia adalah pusat latihan HAMAS, jadi SAMM tak nak buat blog ke pasal fitnah terbaru ni?

Ke SAMM cuma kutip fitnah yang brguna pada SAMM sahaja?

Pandai pulak SAMM memilih ye.

jgn bodoh sgt boleh tk..mcm ko juga..kalau kambing ko hilang ko pun g siasat gak..depa mungkin ada sumber2 depa yg depa mudah dpt info tu..mmg israel tu kaki fitnah..habis kt mlysia ne jujur sgt ke...skurang2nya kita tidk bersetongkol dgn israel lakhnatullah tu..mcm macai2 bn..kes kt pinang tahun gajah pun nak bangkit balik..dah tandus idea ke..bodoh..ckp pakai lutut..

Sebodoh2 aku...tak sebodoh macai2 anwar gay...
Dah terang kimak tu sokong israel....korang para macai tetap juga tadah mulut kena kencing....
Kenapa tak boikot?

Macai2 amno smua nye pukimak…

Babi memang haram bukan haramjadah

Babi memang haram bukan haramjadah

Ko suh kerajaan tutup MC d Motorola aple n yg berkaitan ng Yahudi..bole ke.NUAR BRHIM sendiri da ckp nk jaga israel..sengal suruh mcai2 Pkr..boikot barangan yahudi

"I support all efforts to protect the
security of the state of Israel"

Wolfenson
Wolfowitz
Zoellick
Al Gore

Surah al maidah ayat 51 - Wahai org2 yg beriman. Jgnlah kamu mnjadikan org yahudi dan nasrani sebagai teman setiamu. Mereka satu sama lain saling melindungi. Siapa diantara kamu yg menjadikan mereka teman setia maka sesungguhnya dia termasuk golongan mereka. Sudah2 la samm. Dlm quran dh nyata lagi terang bahawa bangsa israel zionist ni bangsa yg paling teruk( fitnah, penipu, tak tepati janji ) smpai hari kiamat. Berdoa pada Allah semoga ko di beri petunjuk dan hidayah. Ketua Hamas yg berjuang di jalan Allah pun menafikan fitnah yg dibuat oleh puak2 zionist ni. Ko senang2 aje nk percaya

"I support all efforts to protect the
security of the state of Israel" < ni kata2 bang non mencerminkan betapa akrabnya dia dgn puak2 israel. Fahamkan tafsir ayat al quran seperti di atas

Apasal xde pmimpin islam dunia atau NGO muslim sluruh dunia mpertikaikan perdagangan malaysia-israel?

Apasal xde? Padahal telah ujud data2 perdagangan yg telah dkeluarkn israel yg dtemui SAMM yg aktif menelek laman web yahudi?

Kenapa Malaysia terus diiktiraf oleh muslim sedunia sbagai negara yg konsisten mnyokong rakyat palestin jika ada data2 dlm web yahudi mnyatakan malaysia adalah antara pelabur trbesar israel, yg laman webnya ditemui SAMM dgn begitu mudah?

JAWAPANNYA..

Sbab mmg x ujud pn benda ni, dlm dunia ni hanya SAMM dn kuncu2 je yg aktif spin fitnah2 yahudi.

Pelik bila SAMM gunakan isu PALESTIN-ISRAEL sbagai modal prjuangan, padahal ahli2 SAMM adalah muslim yg tinggal dimalaysia, apa motif SAMM gunakn isu yg sensitif pd umat islam malaysia dn sedunia.

Adakah SAMM ingin mngucar kacirkan negara islam malaysia ni?

Benang basah apakah yg SAMM cuba tegakkan jika prpaduan muslim malaysia akn pecah akibat fitnah yahudi yg hanya SAMM temui dlm laman web yahudi?

israel bkn negara mngeluar minyak masak sawit, xde sbab kita nk eksport mnyak sawit ke israel.

jika ada syarikat kosmetik yg guna mnyak pn mreka akn mngimport resin minyak sayuran yg pastinya adalah mnyak soya, bkannya minyak sawit mentah.

xtau la klu org yahudi dh pandai goreng ikan dn cekodok dn lupakan minyak zaiton dn jagung yg dgunakan brzaman.

israel xkan berurusan dgn negara islam, klu diorang nk getah pn diorang bole import dri thailand.

klu ada pn alat2 elektronik yg tlepas ke israel itu adalah dri negara luar yg ada import barangan dri malaysia dn dieksport pula ke israel, di penang ada INTEL yg buat mikrochip, xmustahil mikrochip yg brchop made in malaysia tlepas ke israel krana mikrochip ni brada diseluruh dunia yg dipadankn dlm alat2 komputer.

kita ada bratus syarikat singapura yg melabur dimalaysia yg mna ada dicetak made in malaysia pada produk, paling x pn dia cetak country of origin-malaysia, dn kbanyakkan syarikat singapura akn mnhantar kmbali produk kesingapura semula, singapura bebas brdagang dgn israel dn memasarkn barangan made in malaysia.

SAMM mmg bodoh..main crete sendiri data utk wt fitnah..ORG SLANGOR UTK SLANGOR,org Penang jgn MNYEMAK d SLANGOR.

SAMM mmg bodoh..main crete sendiri data utk wt fitnah..ORG SLANGOR UTK SLANGOR,org Penang jgn MNYEMAK d SLANGOR.

Aku bukan pro bn. Tpi bila msuk memecah belahkan islam melayu ni yg buat aku frust. Tuan guru nik aziz sendiri pun mengaku skrg ni dlm pakatan pembangkang ramai yg hipokrit. Tp alhamdulillah masih boleh diperbaik salah silap tu sblm malaysia ni di perintah oleh org2 kafir. Fikir sejenak samm. Kemelut yg berlaku skrg ni sume ada di terjemahkan dlm holy QURAN. cuba la ko pi study quran and fahamkan tafsirnya. Google pun boleh skrg ni. Ayat2 & maksudnya semua sama. Xkan ada sesiapa pun yg boleh memalsukan ayat quran smpai hari kiamat. Itu janji Allah dan janjiNya itu pasti.

KOTA BHARU 3 Ogos - Malaysia kini
sedang memperhalusi hubungan
dagangan dengan syarikat
multinasional yang mempunyai
hubungan dengan Israel berikutan
penindasan yang dilakukan negara
tersebut terhadap rakyat Palestin.
Menteri Perdagangan Antarabangsa
dan Industri, Datuk Seri Mustapa
Mohamed berkata, pihaknya telah
mengadakan perbincangan dengan
syarikat tersebut bagi menilai
semula hubungan mereka dengan
rejim Zionis itu.
"Sebelum mengeluarkan kenyataan
muktamad (membatalkan hubungan
perdagangan dengan Israel), kita
perlu mengadakan perbincangan
terlebih dahulu dengan pihak-pihak
terlibat.
"Perbincangan awal bersama
syarikat-syarikat multinasional
seperti dari China, Jepun dan
Amerika Syarikat yang beroperasi di
Malaysia dan mempunyai kerjasama
perniagaan telah pun diadakan.
"Perkara ini (hasil rundingan) akan
diperhalusi supaya kenyataan yang
dibuat nanti adalah tepat. Apa-apa
pun, kita akan rujuk kepada Jemaah
Menteri terlebih dahulu sebelum
membuat sebarang keputusan," kata
beliau.
Beliau berkata demikian kepada
pemberita selepas Seminar
Pembangunan Kelantan Dari
Perspektif Islam anjuran Institut
Kajian Pembangunan Bangsa di
Jabatan Kesenian dan Kebudayaan
negeri di Tanjong Chat, di sini
semalam.
Yang hadir sama, Ketua Pengarah
Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU)
di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri
Shukry Mohd. Salleh; Pengarah
Jabatan Pembangunan Persekutuan
(JPP) negeri, Datuk Makhtar
Mustapha dan Yang Dipertua
Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia
(Yadim), Datuk Dr. Asyraf Wajdi
Dusuki.
Seminar yang dipengerusikan
Pengasas Kolej Wadi Sofia (WaSC),
Datuk Hasan Harun itu antara lain
adalah sebahagian usaha
mengumpul pandangan dari
peringkat akar umbi yang mana
membabitkan kakitangan kerajaan
dan pesara, pemimpin parti politik,
pertubuhan bukan kerajaan (NGO)
serta penuntut universiti berhubung
perubahan yang diinginkan di negeri
ini untuk dipanjangkan kepada
Kerajaan Persekutuan.
Mustapa bagaimanapun mengakui
amat sukar untuk memutuskan
perdagangan dengan negara luar
termasuk Israel kerana ia akan
melibatkan syarikat-syarikat
multinasional yang beroperasi di
sini.
Tambah beliau, kaedah perniagaan
pada masa ini yang tidak
menghasilkan sesuatu produk di
satu tempat sahaja juga
menyukarkan perancangan itu.
"Banyak syarikat terbabit yang
menggunakan komponen yang
dibuat di Israel. Malah, terdapat
juga komponen yang dihasilkan di
sini dieksport ke negara itu.
"Sehubungan itu, perkara ini perlu
dipertimbangkan secara serius
kerana sesetengah komponen yang
dihasilkan dari negara itu adalah
kritikal dalam menghasilkan
beberapa barangan seperti
komputer, komputer riba dan telefon
bimbit.
"Malah, untuk melengkapkan
penghasilan produk terbabit
melibatkan banyak negara kerana
komponen yang diguna pakai
dihasilkan di pelbagai tempat," kata
beliau.

Pasngok dan umngok sama je.politik je lebih.

Pasngok dan umngok sama je.politik je lebih.

Paling bongok si gay tua tu....nafsu songsang dia lebih sangat....
Yang turut bongok dan dungu tetapi perasan hebat sangat ialah si pondan rafizi....
Bodoh krn mgkhianati rakan2 pas dgn memecahkan segala kemungkaran dlm pas dan pkr....
Korang rasa...dlm politik munafik gay tua tu nak ker manusia yg suatu hari nanti tersepit mcm rafizi???
Sebab tu gay tua sayang azkrimin krn azkrimin 'menjaga' kote bgkok gay tua tu wlpun tersepit tak dpt jadi mb.
RAFIZI....LEPAS NIE JGN HARAP KWN2 PAS N DAPIG TERMASUK PukiR NAK 'BERAHSIA' DGN KO!!!KO BILA NAK MENANG....HABIS RAHSIA SULIT RAKAN KO BENTANG DPN RAKYAT...
BAIK KO IKUT NGO BODOH MCM SAMM....
LAGAK JER LEBIH!!!!

Yg komen ni babi bangsat..yg komen ni babi bangsat

Hahaha pedih telinga nampak simangkok anom 22:24..betullah tu Punaisihat bernama AnuWar,naib presiden anak Anuwar,presiden bini AnuWar..ini Parti anak beranak,yg tukang menyalak tu pecacai pecacai AnuWar...sesuailah nama Parti PuKiR...mesyuarat Cabang Ranting semua terlangkop itu belum campur Batang..Batang AnuWar memang Batang Pukir..

"blablabla...blabla.....state of israel"

xde muslim yg iktiraf "state of israel".

ini boleh mendatangkn marah..

Rafizi....tak payah lah ko bangga mengaibkan rakan separti ko dan sepakatan ko....
Sumpahan sial akan menimpa pgkhianat yg mengaib dan memalukan rakan2....
Mgkin ko hebat tapi kepercayaan rakan2 mungkar ko dlm fuckaton akan turut terhakis....
Paling tidak pon...ko layak jadi babi cina dap jer....lbh dari itu hanya layak sbg pencuci berak anwar gay...

Hanya sheikh liwat jer yg sokong beserta waris dan pencacainya...

Mb selangor ko berani aibkan...
Km penang a.k.a tokong dap ko sikit pon tak berani nak bongkar....
Sial lah perangai mcm nie....
Hebat sangat ker mcm tu????

Keluarga 69 mai dari penang dok sibok nak kikis negeri selangor....
Bangsat sungguh...

Rafizi pukimak tak berani bongkar salahlaku anwar....
Takut kena liwat!!!!

".....the state of israel"

terjemah:

".....NEGARA israel"

Terima kasih utusan

Org tanya..ko jawab la dpt mana info ni..ni terus2 nk kimak org..memang pukimak omak kau

Siapa Rafizi ni..aku baru dgr nama dia ni..hensem ke orgnya?

Bangsat bodo yg mgaibkan mb selangor...
Yang dungu nya...mat liwat kan punaisihat ekonomi selangor...mana keja nya???Sabotaj ker??!!

Klu bodoh simpan jgn tunjuk2 malu kat orang~

allo macai umbno.tok pa ko sendiri dh mengaku..x yah putar alam...


EmoticonEmoticon