Najib dan Rosmah boleh dapat kembali harta dirampas jika berjaya buktikan ia diperoleh secara halal

BEKAS perdana menteri Najib Razak, dan isterinya Rosmah Mansor boleh memohon kepada Mahkamah Tinggi untuk mengembalikan harta yang dirampas oleh pihak polis tahun lalu jika dapat membuktikan bahawa harta-harta itu diperolehi secara halal.Najib dan Rosmah

Memetik kenyataan seorang peguam, Rabinder Singh FMT melaporkan pihak ketiga yang ada kepentingan dalam aset tersebut juga boleh memohon sekiranya harta itu didapati secara halal.

"Pasangan tersebut mesti membuktikan bahawa aset yang pernah ada dalam tangan mereka tidak diperolehi melalui kegiatan haram," katanya.

Najib dan Rosmah serta mana-mana pihak ketiga yang berkepentingan terhadap harta berkenaan diberikan tempoh selama sebulan untuk memberi maklum balas selepas pihak kerajaan mengemukakan tuntutan pelucutan hak di bawah akta pencegahan pengubahan wang haram, pencegahan pembiayaan keganasan dan hasil daripada aktiviti haram 2001 (Amla).

Kerajaan Malaysia semalam memfailkan perlucutan hak terhadap Najib dan Rosmah serta beberapa individu lain berhubung harta rampasan berupa barang kemas, wang tunai, beg tangan dan kenderaan mewah yang dipercayai dibeli dengan wang yang diseleweng dari 1MDB.

BACA - Kerajaan sita harta Najib dan keluarganya bernilai RM711 jutaDua notis usul dan afidavit sokongan telah dikemukakan di mahkamah tinggi pada hari selasa untuk melucutkan hak barang-barang bernilai RM711 juta yang telah dirampas daripada mereka.

Notis usul pertama untuk merampas hartanah di Lembah Klang, Wang Tunai (termasuk mata wang asing), barang kemas beg tangan jam dan cermin mata mewah bernilai RM680 juta.

Manakala notis usul kedua pula untuk merampas barangan bernilai RM31 juta, termasuk sejumlah 27 buah kereta mewah, wang tunai (termasuk mata wang asing) dan lebih banyak jam serta beg tangan, juga untuk membekukan sebanyak 29 akaun bank.

Post a comment

5 Comments

 1. Susah betul nak percaya bossku tak malu ni

  ReplyDelete
  Replies
  1. CELAKA lu si PENYAMAQ PARIA Tamil Eelam SETAN DAPembunuh!! PUKIMAK lu si SEWEL!!

   Delete
 2. PENIPU betul si PEGUAM PENDATANG PARIA rasis DAPembunuh/hindrafHOMO/TAMIL EELAM HARAM JADAH ni!!! Jadi kalau mcm. tu, POLIS/SPRM pi SERBU dan SITA semua HARTA kat semua INDIVIDU terutamanya si PENYAMUN2/PEROMPAK2/PERASUAH2 mahathir PARIA KERALA anak beranak/anwaq HOMO jijik-daim HOMO dan TUAN2 guan eng/DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zio is ISrael depa, utk. suruh depa BUKTIkan mana dpt. DUIT depa yg. $berBILLION oi?!!!!!!!!!!!!!!!! Maka, CELAKA betul PENIPUAN ni!!!!

  Si PENDATANG2 DAPembunuh, si PEGUAM NEGARA PARIA dan KETUA POLIS KOMERSIAL PARIA HARAM JADAH PENIPU tu mmg. dah mengANJINGkan habis2an, UNDG2 PERLEMBAGAAN/NEGARA, kami, mcm. TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA kami ni KEPALA2 BAPA si PENDATANG2 PARIA/CINA HARAM JADAH ni punya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SEBENAQnya, pemimpin AGUNG Orang ASAL Islam/Melayu kami, mantan PM/PRESIDEN UMNO amat GEMILANG kami, YAM Orang Kaya Indera Syahbandar-ke 11 PAHANG, YAB DS Mohd. Najib Tun Abd. Razak terCINTA kami, keturunan Almarhum DYMM Sultan Hasanuddin dr. EMPAYAR Melayu BUGIS Sulawesi mat GEMILANG kami, yg. MENENTANG Penjajah Belanda/Zionis KEPARAT, di KEPULAUAN MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kami ni, dan seluruh keluarga YAB DS Najib ini, mahu diROMPAK $berBILLION habis2an, termsk. HARTANAH mereka, dgn. amat KEJAM dan JIJIK, melalui MO PENIPU pelucutkan hak HARAM JADAH - SETELAH rejim PH bangkai ANJING sdg. KETAKUTAN akibat wang UMNO sbnyk. hampir $45 JUTA serta $400 JUTA aset dan wang peribadi YAB DS Najib dan keluarga, telah LESAP semasa SERBUAN2 HARAM tanpa ikut SOP, dgn. amat JIJIK oleh KETUA POLIS Komersial PARIA haram jadah dan REJIM PH bangkai ANJING tu!! Sdgkan TAK dak BUKTI lansung pun segala HARTA dan WANG YAB DS Najib dan KELUARGA, serta WANG UMNO ni berkaitan IMDB, yg. makin diBUKTIkan di MAHKAMAH!!!!

  Kat BARAT pun TAK pernah, pemimpin2 negara dr. ORANG ASAL depa diROMPAK sewenangnya mcm. ni, apalagi oleh GENG PENDATANG SAMSENG rasis HARAM JADAH mcm. si puaka2 DAPembunuh bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MAMPOS lu PENGGANAS/PENJAJAH/PERASUAH/PENYANGAK/PENIPU DAP bangkai ANJING homo JIJIK rasis Zionis ISrael!!!!!! Lihat di -

  1. https://www.malaysia-today.net/2019/05/08/it-seems-the-police-lost-rm400-million-worth-of-valuables/

  It seems the police lost RM400 million worth of valuables

  By Raja Petra Kamarudin

  Malaysia Today
  Last updated May 8, 2019;

  2. http://taipingmali.blogspot.com/2019/05/zalim.html

  Zalim

  Sumber: YAB DS Mohd Najib Tun Abd. Razak

  Taiping Mali blogspot com
  8 Mei 2019; dan di

  3. https://mykmu.net/2019/05/08/rampasan-aset-najib-kenapa-tiada-pendakwaan-hanya-pelucuthakkan/

  Rampasan aset Najib ; Kenapa tiada pendakwaan hanya pelucuthakkan?

  Oleh RHG

  MYKMU net
  May 8, 2019 !!


  ReplyDelete
 3. lu si bloggerHOMO ni mesti diLAHIRkan dr. LUBANG PUKIMAK PELACUR berKUDIS/BERNANAH lu!!! PI balik KANDANG Parti PENI-PU/PENJAJAH/PENGGANAS/PEROMPAK/PERASUAH DAP BANGKAI anjing homoJIJIK ZIONIS ISrael lu, si HOMO jijik, si PENYAMAQ PENIPU PENGGANAS/PEMBUNUH PARIA TAMIL EELAM/hindrafHOMO BANGKAI anjing homo JIJIK PUNDEK oi!! MAMPOS lu!!!!

  Dah TAKUT, punya MENAPIS komen2 kami yg. menyebarkan artikel2 tentang kes2 RASUAH/ROMPAKAN oleh PENYAMUN2/PEROMPAK2/PERASUAH2 mahathir PARIA KERALA anak beranak/anwaq HOMO jijik-daim HOMO dan TUAN2 guan eng/DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael lu!!!!

  ReplyDelete
 4. Oooo mak aiii....banyaknya harta.....mesti MENYAMUN SECARA BERDUET ni....

  ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda