Loading...

Siapa Jeneral Qassem Soleimani yang maut dalam serangan udara Amerika Syarikat?

JENERAL Qassem Soleimani maut bersama enam lagi individu dalam serangan udara yang dilancarkan oleh Amerika Syarikat di Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad baru-baru ini. Serangan udara itu dilaporkan mendapat restu Presiden Donald Trump.

Qassem Soleimani, yang mengetuai Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) mula dikenali bagaikan seorang selebriti di dalam dan luar negara, kerana mengetuai Pasukan Al-Quds iaitu sayap luar IRGC.

Qassem Soleimani

Beliau memainkan peranan penting dalam peperangan di Syria dan Iraq serta menjadi individu yang bertanggungjawab memperluaskan pengaruh Iran di Timur Tengah.

Soleimani telah berjaya menyelamatkan diri dari beberapa percubaan bunuh terhadapnya oleh pihak barat, Israel dan Arab sejak 20 tahun lalu.

Pasukan Al-Quds yang dipimpin oleh Soleimani ditugaskan untuk menjalankan operasi di luar sempadan Iran, antaranya memberi bantuan ketenteraan kepada Presiden Syria, Bashar Al-Assad apabila Bashar dilihat hampir-hampir dikalahkan dalam perang saudara yang telah berlanjutan sejak tahun 2011.

Al-Quds juga telah membantu kumpulan-kumpulan bersenjata bagi mengalahkan kumpulan ISIS.

Soleimani mula mengetuai pasukan Al-Quds dalam tahun 1998 namun selama bertahun-tahun beliau tidak begitu dikenali. Antara peranan penting yang dijalankannya ialah memperkukuhkan hubungan dengan Hezbollah di Lubnan, Bashar Al-Assad di Syria serta kumpulan-kumpulan militan Syiah di Iraq.

Nama Soleimani mula diberi perhatian sejak beberapa tahun kebelakangan ini selepas muncul bersama Pemimpin Agong Iran, Ayatollah Ali Khamenei dan beberapa pemimpin-pemimpin Syiah.

Qassem Soleimani

Di bawah kepimpinan Soleimani, Pasukan Al-Quds yang ditubuhkan sejak tahun 1980 telah berjaya mengembangkan keupayaannya dengan begitu ketara dan berpengaruh dari segi risikan, kewangan, dan politik melangkaui sempadan negara Iran.

Soleimani berasal dari latar belakang orang kebanyakan, dia dilahirkan dari sebuah keluarga miskin di Daerah Kerman yang terletak di tenggara Iran.

Dia mula bekerja pada usia 17 tahun untuk membantu keluarganya, dan banyak menghabiskan masa lapang dengan membantu mengangkat barang serta menghadiri kuliah-kuliah yang disampaikan oleh Khamenei.

Pada zaman mudanya ketika revolusi Iran dalam tahun 1979, Soleimani mula aktif bersama tentera Iran, dan dilaporkan hanya menerima latihan taktikal selama enam minggu sebelum menyertai pertempuran buat kali pertama di Azerbaijan.

Soleimani muncul sebagai wira negara dalam perang Iran—Iraq selepas mengetuai misi-misi ketenteraan di sepanjang sempadan Iraq.

Susulan pembinaan semula Kerajaan Iraq dalam tahun 2005, pengaruh Soleimani melebar di dalam politik Iraq di bawah pemerintahan bekas perdana menteri Al-Jaafari dan Nouri al-Maliki.

Pada waktu itu, Organisasi Badr sebuah parti politik berfahaman Syiah dan separa pasukan tentera yang disebut sebagai "Proksi tertua Iran di Iraq," telah berjaya menguasai politik negara itu selepas menteri dalam negeri dan menteri pengangkutan berjaya dikawal oleh sayap politik bersenjata kumpulan tersebut.

Susulan tercetusnya perang saudara di Syria dalam tahun 2011, Soleimani telah mengarahkan sebahagian dari militan yang dipimpinnya di Iraq untuk mempertahankan kerajaan Assad di Syria.

Manakala semasa peperangan Iraq menentang ISIS, Hashd Al-Shaabi sebuah pasukan separa tentera Syiah yang terkenal dan ditaja oleh Iran telah bertempur bersama tentera Iraq untuk mengalahkan ISIS.

Menurut Mohammad Marandi, ketua penyelidikan tentang Amerika Syarikat, dari Universiti Tehran, peranan Soleimani dalam membantu mengalahkan ISIS telah menjadikannya sebagai "Wira negara," dan "Syahid," di kalangan rakyat Iran dan negara-negara Timur Tengah yang lain.

"Jika tidak ada orang seperti dia (Soleimani), bendera-bendera hitam (panji ISIS) akan berkibar di seluruh wilayah ini," katanya.

Khabar angin tentang kematian Soleimani pernah tersebar dalam beberapa peristiwa, termasuk insiden pesawat terhempas dalam tahun 2006 yang mengakibatkan kematian pegawai-pegawai tentera di barat laut Iran dan ketika kejadian pengeboman di Damsyik, Syiria yang membunuh orang kanan Presiden Bashar Al-Assad.

Pada tahun 2015 juga pernah tersebar satu khabar angin mendakwa Soleimani yang mengetuai pasukan tentera yang setia kepada Al-Assad telah terbunuh dalam pertempuran di Aleppo, Syria.

Dalam bulan Oktober tahun lepas, Tehran mendakwa telah berjaya mematahkan rancangan pihak Israel dan Arab untuk membunuh Soleimani.

Menteri Luar Israel, Israel Katz dalam bulan Ogos dilaporkan oleh media tempatan Israel sebagai berkata bahawa negara itu sedang berusaha mengesan Soleimani.

Post a Comment

7 Comments

 1. Siapa tun m pm ke7 negara di mata rakyat skrg?!

  ReplyDelete
 2. Pendudukan: Harta Tanah / perhotelan
  kedudukan: Pengarah Urusan
  Nama: Najwa Mohammed
  Bandar: Miri
  Pinjaman saya mendapat: Rm 1.5 juta
  kadar faedah: 1%
   E-mel saya: najwamohammed369@gmail.com


  Halo, saya mengucapkan terima kasih kepada allah almight untuk kebaikan dan keberkasaan yang saya dapatkan dari AASIMAHA ADILA LOAN FIRM tahun ini 2020, saya ingin kita medium ini membiarkan muslim saya di malaysia, Tahun lepas saya telah memohon pinjaman banyak kali dan saya bodoh , Tahun ini ketika saya sedang menonton berita perniagaan saya di Aljazeera, saya melihat nama AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM pada wawancara menerangkan pakej mereka dan bagaimana mereka memberi pinjaman dan dana amal kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan tahun ini. Oleh itu, saya mendengar dan menghubungi mereka dengan kenalan mereka di televisyen, saya memohon Rm 1.5 juta, pada kadar 1% dan pinjaman saya telah diluluskan dan saya mendapat pinjaman secepat mungkin. Saya mendapat pinjaman saya dan melabur lebih jauh ke hartanah suami saya. suami saya dari indonesia, banjir yang terjejas rumah keluarga kami di jakarta, sejak kami mendapat pinjaman, kami telah memperbaiki banyak hal dan membayar hutang bank juga.Jika anda ingin perusahaan pinjaman yang nyata dan sah, anda bebas memohon sekarang dan dapatkan pinjaman anda .Mengingatkan diri anda untuk menjadi kuat dan tidak pernah berputus asa. Semakin banyak anda jatuh, semakin kuat anda menjadi bangun. Jangan pernah menyerah tidak kira apa. Buat janji kepada impian anda seolah-olah anda berjanji kepada anak anda. Saya berharap anda lebih besar tahun. Mungkin allah memberkati mereka allah

  MOHON SEKARANG
  E-mail****aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  Whatsapp **** + 447723553516

  ReplyDelete
 3. e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663

  email:::::::hafizulbin365@gmail.com
  Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia
  [[[[di atas adalah data peribadi saya]]]]]
  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
  [[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  ReplyDelete
 4. "wa-Alaikumussalam wa-Rahmatullah,"
                                 CERITA KEHIDUPAN BENAR

  Saya terkenal sebagai Mikhail Irfan Aqil seorang bapa, suami, saudara lelaki dan rakan saya dari (Putrajaya) Malaysia dan saya telah mengalami banyak tekanan kewangan dan tidak ada yang dapat meminjam wang saya untuk menyelesaikan projek perniagaan saya bermula beberapa bulan lalu . Saya telah ditipu oleh beberapa agen palsu yang mendakwa mereka dapat membekalkan saya dengan bahan mentah untuk pengeluaran

  Saya menjadi fraustrasi dan jika tidak untuk isteri saya, saya akan melakukan perbuatan bunuh diri kerana kesakitan itu terlalu banyak dan semua harapan hilang yang membuat saya mula hidup dari awal lagi dan ia tidak mudah sehingga saya bertemu ONE BILION RISING FUND sebuah syarikat pinjaman

  Saya memutuskan untuk memohon pinjaman selepas saya menghubungi penguji syarikat yang sebenarnya memberi saya harapan dan memberitahu saya tidak tpo takut bahawa syarikat itu akan meminjamkan wang saya selagi saya boleh memberikan mereka requiremet yang merupakan beberapa maklumat peribadi dan saya lakukan jadi selepas saya melalui semua proses yang mereka meminjamkan wang mereka kemudian memberitahu saya bahawa saya telah dijumpai layak untuk pinjaman dan diminta untuk menunggu dan kejutan saya geatest saya mendapat dikreditkan dan ini membuat hidup saya lebih baik hidup dan dan sangat berterima kasih kepada Allah, Isteri saya dan kepada ONE BILLION RISING FUND
  GMAIL "" "" "onebillionrisingfund@gmail.com

                        UNTUK MENGHUBUNGI AKU
  Mikhail Irfan Aqil
  mikhailirfanaqil@gmail.com
  IG :: Mikhail Irfan

  ReplyDelete
 5. kesaksian nyata dan kabar baik !!!

  Nama saya mohammad, saya baru saja menerima pinjaman saya dan telah dipindahkan ke rekening bank saya, beberapa hari yang lalu saya melamar ke Perusahaan Pinjaman Dangote melalui Lady Jane (Ladyjanealice@gmail.com), saya bertanya kepada Lady jane tentang persyaratan Dangote Loan Perusahaan dan wanita jane mengatakan kepada saya bahwa jika saya memiliki semua persyarataan bahwa pinjaman saya akan ditransfer kepada saya tanpa penundaan

  Dan percayalah sekarang karena pinjaman rp11milyar saya dengan tingkat bunga 2% untuk bisnis Tambang Batubara saya baru saja disetujui dan dipindahkan ke akun saya, ini adalah mimpi yang akan datang, saya berjanji kepada Lady jane bahwa saya akan mengatakan kepada dunia apakah ini benar? dan saya akan memberitahu dunia sekarang karena ini benar

  Anda tidak perlu membayar biayaa pendaftaran, biaya lisensi, mematuhi Perusahaan Pinjaman Dangote dan Anda akan mendapatkan pinjaman Anda

  untuk lebih jelasnya hubungi saya via email: mahammadismali234@gmail.comdan hubungi Dangote Loan Company untuk pinjaman Anda sekarang melalui email Dangotegrouploandepartment@gmail.com

  ReplyDelete
 6. e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663

  email:::::::hafizulbin365@gmail.com
  Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia

  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"

  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  ReplyDelete
 7. "wa-Alaikumussalam wa-Rahmatullah,"
                                 CERITA KEHIDUPAN BENAR

  Saya terkenal sebagai Mikhail Irfan Aqil seorang bapa, suami, saudara lelaki dan rakan saya dari (Putrajaya) Malaysia dan saya telah mengalami banyak tekanan kewangan dan tidak ada yang dapat meminjam wang saya untuk menyelesaikan projek perniagaan saya bermula beberapa bulan lalu . Saya telah ditipu oleh beberapa agen palsu yang mendakwa mereka dapat membekalkan saya dengan bahan mentah untuk pengeluaran

  Saya menjadi fraustrasi dan jika tidak untuk isteri saya, saya akan melakukan perbuatan bunuh diri kerana kesakitan itu terlalu banyak dan semua harapan hilang yang membuat saya mula hidup dari awal lagi dan ia tidak mudah sehingga saya bertemu ONE BILION RISING FUND sebuah syarikat pinjaman

  Saya memutuskan untuk memohon pinjaman selepas saya menghubungi penguji syarikat yang sebenarnya memberi saya harapan dan memberitahu saya tidak takut bahawa syarikat itu akan meminjamkan wang saya selagi saya boleh memberikan mereka requiremet yang merupakan beberapa maklumat peribadi dan saya lakukan jadi selepas saya melalui semua proses yang mereka meminjamkan wang mereka kemudian memberitahu saya bahawa saya telah dijumpai layak untuk pinjaman dan diminta untuk menunggu dan kejutan saya geatest saya mendapat dikreditkan dan ini membuat hidup saya lebih baik hidup dan dan sangat berterima kasih kepada Allah, Isteri saya dan kepada

  ONE BILLION RISING FUND
  GMAIL "" "" "onebillionrisingfund@gmail.com

                        UNTUK MENGHUBUNGI AKU
  Mikhail Irfan Aqil
  mikhailirfanaqil@gmail.com
  IG :: Mikhail Irfan
  RM::100.000.00
  TEL::+60142260128

  ReplyDelete

Anda boleh tulis apa sahaja dalam ruangan komen ini (ini blog yang menjunjung demokrasi), tetapi anda juga perlu bertanggung jawab atas setiap tulisan anda